Oktatóterem - előadóterem

Az többnyire úgynevezett "iskolapados" elrendezésűek, mivel a frontális oktatáshoz ez a legideálisabb. Fontos, hogy a résztvevők tudjanak jegyzetelni, ezért mindenkinek legyen saját asztala/asztalrésze. Bizonyos esetekben előfordul, hogy asztal helyett felírótáblát használnak, esetleg olyan széket, aminek van felhajtható "asztal" része.

Az oktatótermek mérete természetesen arányosan nő a résztvevők számával. Egy 10 fős oktatás kényelmes lehet 30-40 négyzetméteren, 20 fő számára már 80 négyzetméter körüli helyre lehet szükség, és így tovább. A koronavírus járvány miatt előírás volt a résztvevők közti 1,5 méteres távolság tartása - emiatt még tovább nőtt a helyigény. A korlátozások feloldása ellenére sok helyen változatlanul szellősebben ültetik le a jelenlévőket.

oktatóterem szímház elrendezésben

Tréningterem

Az oktatóterem egyik speciális fajtája a tréningterem, ahol a hangsúly a résztvevők bevonásán van, emiatt jellemzően körben ülnek le, asztalok nélkül. Ilyenkor nagyobb térre van szükség az interaktív, mozgásos feladatok miatt. (Részletes interjúnk az ideális tréningtermekről)

A legnagyobb előadótermek az egyetemeken használt termekhez hasonlítanak, ahol a székek-asztalok hátsóbb sorai egyre feljebb vannak, hogy a hátul ülők is jól lássák az előadót és a kivetítőt. Bizonyos előadásokra alkalmasak a színházterem típusú előadótermek, ahol nincs asztal, mivel a hallgatóságnak nem szükséges jegyzetelnie.

Egy oktatóterem - vagy akár előadóterem - esetén szinte mindig szükség van tollra-papírra a jegyzeteléshez. Ezt az oktatótermek bérbeadói belekalkulálhatják az árba, így nem jelent külön költséget a bérleti díjon felül.

Oktatóterem informatikai tanfolyamhoz

Informatikai tanfolyamoknál elengedhetetlen, hogy minden egyes résztvevő saját számítógépen tudja kipróbálni az elmondottakat - ilyen típusú oktatásra mindenképp gépekkel felszerelt oktatótermet keressünk. Az ilyen termet fenntartók többnyire saját maguk is tartanak oktatást, de az általuk nem használt időben bérbe vehetők a termeik.

saját számítógépes oktatóterem

Biztosítva van az étkezés az oktatótermeknél?

Az oktatótermeknél nem mindig elvárás az étkezés biztosítása, de - ha a költségvetés megengedi - szívesen fogadják a résztvevők, ha egy-egy kávészünetben üdítővel-aprósüteménnyel kínálják meg őket a szervezők. Van, ahol komolyabb catering szolgáltatás biztosítására is fel vannak készülve, van, ahol az épületben vagy a környéken ajánlanak étkezési lehetőséget. Azt is érdemes előre tisztázni, hogy étel-ital bevihető-e a terembe, mert ebből lehetnek kellemetlenségek. Jó, ha az oktatóterem mellett van valamilyen helyiség, ahol a szünetekben ehetnek-ihatnak, beszélgethetnek a résztvevők.

Az oktatótermek bérleti díjának fizetése elsősorban az igényektől, kiegészítő szolgáltatásoktól függ. Egy kisebb, egyszerű teremnél viszonylag rugalmas a lemondás lehetősége, de a nagyobbaknál, főleg, ha ahhoz catering szolgáltatásokat is szeretne a bérlő, gyakran előleget kérnek, vagy az egész összeget előre ki kell fizetni, és sokkal szigorúbbak a lemondási feltételek.

Az oktatótertem, előadóterem bérlés árai

Egy 20 fős, oktatásra is alkalmas terem bérleti díja kb. napi 30 ezer forintnál kezdődik, és ahogy nő a befogadóképesség, valamint a terem felszereltsége, úgy nő az ár is. Egy kisebb, de számítógépekkel felszerelt teremnél például már inkább 50 ezer forinttal kell számolni. Bizonyos termeket pár órára is ki lehet bérelni. A catering költségek a résztvevők számához igazodnak - ahol kínálnak kávészünet-csomagokat, ott mindig egy főre kell érteni a csomag árát.

kis méretű oktatóterem

Projektor vagy okostévé szinte már minden bérelhető oktatóteremben van, de nem árt tisztázni, hogy alap bérleti díj tartalmazza-e ennek használatát, vagy külön költséget jelent. Ugyanez igaz az egyéb eszközök - például flipchart, stb. - esetében is. 

Pénznem
  • HUF (Ft)
  • EUR (Eur)
Nyelv választás
  • HU
  • EN