Mi alapján válasszunk megfelelő lámpákat az irodába, tárgyalóba?

Ha a pénztárcánk engedi, magától értetődőnek tűnik, hogy az irodánk, tárgyalónk vagy rendezvénytermünk világításához jó minőségű termékeket választunk. De honnan tudjuk laikusként, hogy mit jelent a “magas minőség” a világítástechnikában? 

Együttműködő Partnerünk, a Kermann Világítástechnika vezetői, Gál Tamás kereskedelmi vezető és Matus Mónika világítástechnikai szaktanácsadó mondták el a legfontosabb tudnivalókat. 

Mi alapján tudjuk eldönteni a világítással kapcsolatban, hogy jó minőséget kapunk-e?

Matus Mónika:

A világítótesteknek megvannak a technikai, műszaki paraméterei. Az egyik fontos paraméter - főként az irodai jellegű világítástechnikában - a “káprázásmentesség”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem bántja az ember szemét a fény. Ha egy helyiségbe lépve az az érzésünk, hogy nem látunk, annyira vakít a fény, akkor a világítótestek biztosan nem megfelelő minőségűek. 

Arra van valamilyen adat, hogy az irodák hány százalékában van rendben a világítás, és hány százalékában hagy kívánnivalót maga után?

Gál Tamás:

Egy “A” kategóriás irodaházban, ami az elmúlt öt évben épült, nagy valószínűséggel már mindenhol LED-es technológiát használtak. De nagyon sokszor találkozunk - még komoly rendezvényhelyszínen is - tükrös-rácsos lámpatestekkel. Régi, 60x60 cm-es, 4x18 Wattos, fénycsövekkel, vagy rettenetesen régi, beépíthető fényforrásokkal világítják meg a termeket. 

Arról is fel lehet ismerni a nem megfelelő a világítást, hogy vannak kéken, vagy kékesebben, és sárgásabban világító fénycsövek is egymás mellett. Ez nyilván attól függ, hogy a villanyszerelő vagy a karbantartó a legközelebbi boltban milyen fénycsövet talált... Élettanilag nagyon kedvezőtlen, a szemünknek nagyon nem jó, ha különböző színhőmérsékletű lámpák vannak egy mennyezeten.

Matus Mónika:

Tudni kell, hogy a LED-es világítás nem jelent automatikusan jó minőséget. 

Egyrészt, egy LED-es lámpánál is lehet elviselhetetlen a káprázás mértéke. Másrészt, nem mindegy, hogy milyen vibrálás érzékelhető a lámpatestben, és ez a szemnek mennyire észrevehető. Biztos tapasztalt már mindenki olyat hagyományos, neonos fénycsövekkel világított teremben, hogy zavaróan vibrálnak a csövek, szinte belefájdul az ember szeme. Ezt a villogást a jó minőségű LED-es eszközök teljesen láthatatlanná teszik. Olyan magas frekvencián rezegnek, ami abszolút érzékelhetetlen - nem csak a szemnek, hanem a műszereknek is, szakszóval úgy mondjuk ezt, hogy „flikkermentesek”. Ezt könnyű megmutatni nagyon szemléletesen, ha fogjuk a mobiltelefon kameráját, mintha fényképet akarnánk készíteni, és odairányítjuk a lámpatestre. A szem sokszor nem veszi észre a villogást, de a kamerán keresztül nagyon jól látszik. És amelyik vibrál, az biztos, hogy fárasztja az agyat és a szemet. 

Akkor mindenki foghatja a mobilját, és ellenőrizheti az irodáját, és a tárgyalóját...:)

 

Pénznem
  • HUF (Ft)
  • EUR (Eur)
Nyelv választás
  • HU
  • EN